Varmepumpe eller vedovn?

//Varmepumpe eller vedovn?

Varmepumpe eller vedovn?

Hva er best? lurer du kanskje på. Og hva bør jeg velge? En vedovn er jo så koselig, og det gir en god varme. Men om natta blir det kaldt, og vedovnen avhenger av at du er hjemme og kan holde fyringen i gang. Mens en varmepumpe gir en jevn, stabil varme, den kan enkelt senkes til nattemperatur og stilles opp igjen neste morgen, og du slipper å vente på at varmen fra vedovnen skal begynne å merkes i et nattekaldt hus. I tillegg har du kanskje en gammel vedovn, som har høyt partikkelutslipp og ikke er særlig energieffektiv? Eller en åpen peis, der varmen går rett ut til kråka og du egentlig sitter igjen med kosen fra flammene, uten særlig varmeeffekt?

Det aller beste er selvsagt en kombinasjon. En varmepumpe gir en god, stabil grunnvarme, og på de kaldeste dagene kan det være lurt å bruke en vedovn i tillegg. Du kan bruke varmepumpen om natten, og så bruke vedovnen om dagen når du er hjemme for å få stuetemperaturen opp på et akseptabelt nivå for å sitte i fred og ro i sofaen. Selvsagt bør du vurdere å erstatte en gammel vedovn eller en åpen peis med en moderne, rentbrennende vedovn som er energieffektiv og har lave partikkelutslipp, for at du virkelig skal kunne dra nytte av de beste sidene av begge oppvarmingsmetoder.

En varmepumpe er stort sett billig å bruke, og den er enkel å installere – den krever ingen PIPE, slik en vedovn gjør. Du må ha plass til en utedel og en innedel, og i tillegg kan du bruke varmepumpen til avkjøling om sommeren, dersom du bor et sted i Norge der det blir så varmt at det er et problem. Flere varmepumper har også et filter som tar bort støv og dermed forbedrer inneklimaet.

Hva med panelovner?

En panelovn kan være gull verdt på et lite rom, for eksempel et soverom, som skal være kaldere og som ikke trenger så mye varme. Men 60 % av oss bor i frittliggende eneboliger og våningshus, og hele 75 % av disse er bygd før 1990. Det betyr at panelovner ikke vil være nok til å holde varmen for svært mange av oss, slik at vi må vurdere andre varmekilder for å klare å holde på varmen i huset. I tillegg er det selvsagt viktig å oppgradere isolasjonen i huset, slik at den varmen man har, ikke forsvinner ut av veggene. Men i fremtiden er det sannsynlig at strømmen blir dyrere, og særlig blir den dyrere når flere bruker strøm – slik vi gjerne gjør i kalde vintre. Derfor vil panelovner også bli uforholdsmessig dyre å bruke, sammenlignet med varmepumper og vedovner.

Hva gir mest varme, varmepumpe eller vedovn?

Her må vi først finne ut om du har en gammel vedovn eller åpen peis, eller en ny, rentbrennende vedovn. Dersom du har en rentbrennende ovn, kan du fyre hardt og hente ut mye varme fra ovnen på de kaldeste dagene. Men på dager som er midt på treet-kalde vil varmepumpen kunne gi deg mer varme, litt avhengig av størrelse og type, enn det vedovnen kan gjøre. Du vil altså kunne spare mye penger på å ha en god varmepumpe og kunne supplere litt med vedovn når kuldegradene opptrer i tosifret antall.

2018-11-19T21:15:39+00:00Varmepumpe|

Legg igjen en kommentar